Buckingham Palace

Buckingham Palace är en turistattraktion du bör besöka eller i alla fall passera förbi under din vistelse i London. Det är slottet som den kungliga familjen har som sin officiella bostad och det är även här ifrån som presskonferenser m.m. gällande kungafamiljen sker.

Slottet är beläget ganska nära Westminsterpalatset och Big Ben i centrala London. Om du beger dig av västerut från Big Ben och egentligen genom St. James’s Park så möts du av Buckingham Palace efter lite drygt en kilometer. Man skulle kunna säga att det ligger ganska exakt mitt i mellan Westminsterpalatset och Hyde Park vilket gör det enkelt att gå dit om man ändå är i området.

Historian bakom Buckingham Palace är i förhållande till mycket annat i London inte så gammalt som man kan tro. År 1703 restes Buckingham House som ett stort privat palats åt hertigen av Buckingham och lite mer än en ett halvt sekel senare så förvärvades palatset av kung Georg III och användes som privatresidens.

Under de följande 75 åren från 1762 till 1837 så byggdes slottet ut där bland annat tre flyglar skapades vilket i sin tur gav plats åt en central borggård. När drottning Viktoria sen tillträdde tronen 1837 så blev Buckingham Palace det officiella palatset för den brittiska monarken.

Även under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet har det gjorts stora tillbyggen av slottet där bl.a. den östra flygeln lagts till. Inredningen i slottet varierar kraftigt där vissa rum är dekorerade med stilar från tidigt 1800-tal medan andra rum har kinesisk stil.

Eftersom slottet är monarkens officiella bostad så är det endast öppet för allmänheten under augusti och september när drottningen befinner sig i Skottland. Om du har ett stort intresse för den brittiska monarken och allt som tillhör så kan det vara värt att lägga resan under denna period för att få se hur det ser ut på insidan.

Besöka Buckingham Palace

Om du ska besöka Buckingham Palace när det är öppet för allmänheten så finns det en del att tänka på. Det finns ett säkerhetssystem som påminner mycket om det du genomgår när du ska flyga där stora väskor, bagage, fickknivar, saxar och andra föremål omhändertas och återfås sedan när besöket är klart. Försök att inte ha några metallföremål på dig så går det snabbare för alla att ta sig igenom säkerhetskontrollen.

Det finns noga och tydliga regler om hur telefoner och fotografering får användas under besöket på slottet. Det är rekommenderat att läsa den praktiska informationen på deras hemsida då det finns både regler och information som är värda att känna till.

I övrigt är bekväma skor och en avsatt tid på minst två timmar att rekommendera för besöket då det finns mycket att se.

Bilder från Buckingham Palace

Fakta om Buckingham Palace

Byggdes 1703
Hemsida royalcollection.org.uk

Guider och turer

Guide med turer runt Buckingham Palace går att få under sommarmånaderna och vissa fall även andra tider på året men räknas då ofta som exklusiva turer och ligger avsevärt högre i pris.

Turerna som hålls av guider startar varje kvart genom hela dagen och tiden du anmäler dig för gäller den som startar för The State Rooms. Efter besöket där inne fortsätter sedan turen utomhus för att belysa det mest anmärkningsvärda med trädgården.

Hotell nära Buckingham Palace