BT Tower

BT Tower

BT Tower är ett känt landmärke i London och är ett kommunikationstorn beläget i Fitzrovia. Tornets själva byggnad är 177 meter högt men med diverse antenner och annan utrustning blir tornet hela 191 meter högt och var Englands högsta byggnad när den byggdes.

Tornet började byggas 1961 och stod klart 1964 med syfte att vara en del av Englands luftburna radionät för att koppla ihop Londons telekomtrafik med övriga landet.

Tornet öppnades för publika besökare den 16 maj 1966 och innehåll då en galleria, souveniraffär och en roterande restaurang i toppen av tornet på 34:e våningen. Det tog 22 minuter för restaurangen att snurra ett varv vilket bjöd på en enastående utsikt.

1971 sprängdes en bomb på herrtoaletten tillhörande restaurangen. Bomben troddes först vara placerad där av IRA men det visade sig senare att det var medlemmar från en anarkistgrupp som stod bakom bombdådet. Efter renoveringen så stängdes senare restaurangen 1980 av säkerhet när kontraktet med restaurangen tog slut. Ett år senare stängdes även byggnaden för allmänheten helt och hållet. 

Fakta om BT Tower

Byggstart 1961
Färdig 1964
Höjd 191 m

Hotell nära BT Tower