Big Ben

Big Ben

Big Ben är utan tvekan den mest kända sevärdheten i hela London. Den har blivit det självklara landmärke som förknippas med staden och många turister ser den som ett måste att besöka.

Det är lätt att man tror att hela tornet är Big Ben, men det är endast den största slagklockan inuti tornet som är Big Ben. Tornet heter Elizabeth Tower eller möjligtvis Elizabethtornet om man översätter det till svenska och är en del av Westminsterpalatset.

Detta gör dock inte landmärket mindre intressant att besöka och i folkmun brukar man förknippa Big Ben med hela tornet, dess fantastiska urtavla och klockorna som ger de unika tonerna när de slår.

Namnet Big Ben är man inte helt säker på var det kommer ifrån. Det finns olika teorier om hur man kom fram till namnet men kanske den mest vanliga är att den namngav efter Sir Benjamin Hall som var huvudkommissarie för arbetarna när slagklockan göts år 1856. Ben skulle då vara förkortningen av Benjamin. En annan teori är kopplad till tungviktsboxaren Ben Caunt.

Den första klockan göts 1856 med var ett misslyckat exemplar och döptes aldrig. Den slagklocka som hänger där idag göts 1858 av ett annat klockgjuteri och hängdes upp tillsammans med fyra kvartsklockor. Big Ben som är den stora slagklockan väger hela 13,8 ton.

Big Ben slog för första gången i juli 1859, men även denna klocka sprack i september samma år. Enligt uppgifter hade hammaren som används för att slå mot klockan varit mer än dubbelt så stor vikt som specificerat. Efter det slutade Big Ben att slå under tre års tid medan klockan reparerades och under tiden fick den minsta av kvartsklockorna slå istället. Klockan roterades också ett åttondelsvarv så att hammaren inte längre slog på lagningen.

Ett resultat av lagningen är att man kan höra det i slagningarna och det är lite av detta som bidragit till charmen över Big Ben.

Klocktornet Elizabeth Tower

Klocktornet Elizabeth Tower har inte haft det namnet speciellt länge utan beslutet att döpa det så föll 2012 efter ett förslag. Anledningen till detta var att drottning Elizabeth II är tillsammans med drottning Victoria de enda regenter som suttit längre än 60 år på tronen och på så sätt har firat diamantjubileum. Det andra tornet på Westminsterpalatset är döpt efter Victoria och heter således Victoria Tower.

Tornet är väldigt vackert och är i sig ett fantastiskt bygge med detaljer som borde få vilken arkitekt som helst att imponeras. Tornet är hela 96,3 m högt vilket är avsevärt högre än resterande delar av Westminsterpalatset.

Big Ben slår 12

Nedan är ett videoklipp innehållande ett ljudspår när Big Ben slår 12.

Bilder på Big Ben

Fakta om Big Ben

Första slag 1859
Göts 1857
Klocktornets Höjd 96,3 m
Hemsida www.parliament.uk

Guidad tur för Big Ben

Visst hade det varit fantastiskt att få gå en guidad tur och följa med genom Westminsterpalatset upp till klocktornet för att se Big Ben på nära håll. Tyvärr är detta något inte alla kan och får.

Det finns guidade turer men det kräver att du har ett brittiskt medborgarskap och väntetiden för lediga platser är allt ifrån 6 månader till ett år. Som svensk turist förblir det därför väldigt svårt att genomföra och vi får istället njuta av sevärdheten från utsidan.

Hotell nära Big Ben