Tower Bridge

Tower Bridge

Tower Bridge är ett känt landmärke i London som du säkert känner igen från både bilder och filmer. Det är klaffbro som byggdes i slutet på 1800-talet för att komplettera den trafik som London Bridge hade i takt med att staden byggdes ut österut.

Bron trafikeras av så väl fordon som gående som vill ta sig från City of London till Southwark eller vice versa. Den närmsta tunnelbanestationen är Tower Hill där både Circle- och District-linjen passerar.

Under mitten på 1800-talet så började de kommersiella delarna av östra London att växa fram. Detta ökade behovet av ny bro för att ta sig över Themsen. Men vilken bro som helst kunde inte byggas då en bro i normal markhöjd hade gjort det omöjligt för seglande skepp att ta sig in till hamnen vid Pool of London.

Efter flera förslag så blev förslaget att bygga två torn på två pirar som sedan skulle agera som klaffbro för att kunna släppa förbi högre båtar. Bygget startades 1887 och bron stod sedan färdig 1894 och öppnades officiellt den 30 juni.

Under andra världskriget monterades en tredje motor in till bron för att öka dess redundans om den skulle skadas vid en attack. Denna motor blev sedan överflödig då hela systemet moderniserades 1974 och donerades till Forncett Industrial Steam Museum.

Bron används fortfarande för att släppa förbi båtar på Themsen och höjs ungefär 1000 gånger om året. Däremot krävs det att all båttrafik som ska passera måste rapportera in detta minst 24 timmar innan.

Bron har en gångpassage överst som kan användas när bron är uppfälld. Idag är detta dock hem åt en utställning framtaget för att berätta om brons historia där man som besökare har möjlighet att dels njuta av utsikten från den övre passagen men även få besöka och se hur den ursprungliga motorn såg ut.

Ingången till utställningen är på den västra sidan om det norra tornet och du får betala en besöksavgift för att komma in. Därifrån tar du liften upp till fjärde våningen för att få tillgång till den övre passagen. Du kan sedan ta dig ner i det södra tornet för att få se hur originalrummet med ångmotorn såg ut. 

Bilder på Tower Bridge

Fakta om Tower Bridge

Byggstart 1887
Invigd 1894
Höjd 65 m
Längd 244 m

Hotell nära Tower Bridge