The Shard

The Shard

The Shard är en skyskrapa i London och är Storbritanniens högsta byggnad på 309 meter med 95 våningar. Det är en relativt ny sevärdhet som invigdes i juli 2012. Skyskrapan är belägen nära floden Themsen i stadsdelen Southwark.

Bygget påbörjades 2009 efter att den tidigare byggnaden Southwark Towers som stod där innan hade rivits. Beslutet att bygga skyskrapan påbörjades dock långt tidigare och redan 2003 fick Sellar Property Group rätt att bygga The Shard.

Arkitekten av bygger är Renzo Piano som även jämfört designen av skyskrapan med en glasskärva som står upp och därför går även byggnaden under smeknamnet Shard of Glass.

I stort sett består skyskrapan av kontor, hotell, restauranger och barer. Du kan besöka The Shard genom att boka en biljett vilket tar dig upp till våningarna 68-72 och som ger dig en 360 graders vy ut över London.

Även om byggnaden gärna stoltserar med sina 95 våningarna så är det endast 72 av dem som människor rör sig på. För att förflytta människor upp och ner så är skyskrapan försedd med 44 liftar där vissa av dessa även är dubbeldäckare.

Lite mer kuriosa är att utsidan av skyskrapan är täckt av hela 11 000 glaspaneler och när som arbetet var tuffast med bygget av skyskrapan så arbetade hela 1 450 arbetare från 60 länder med bygget.

Restauranger & barer

För den som vill lyxa till med en härlig middag och en fantastisk utsikt så är någon av alla restauranger i The Shard något som kanske lockar. Det kan vara lika enastående att äta en lunch här som att boka en romantisk middag för två på kvällen.

Här finns givetvis också en och annan bar som kan servera något gott att dricka när ljuset lägger sig över staden.

För aktuella restauranger, barer, menyer och hur du bokar bord hittar du på den officiella hemsidan.

Besöka utsiktsplatsen

De flesta turister som besöker skyskrapan gör det genom att boka en biljett och ta sig till de översta våningarna för att få en enastående utsikt ut över staden. Biljetterna säljs med avsatta tider där du måste gå igenom inträdet och ta dig upp 30 minuter efter att biljetten är utställd. Hur länge du väljer att stanna och njuta av utsikten är sedan helt upp till dig som besökare.

Biljettpriset för att ta sig upp kan vara lite i det saftigaste laget då det just bara är inträde och hiss upp som ingår och för en hel familj hamnar totalbeloppet lätt runt 1000 kronor.

Det finns dock olika biljetter att välja mellan och det är billigare att boka online i förväg än att försöka köpa biljett på plats. Detta gör det svårt att i förväg köpa biljett när vädret och utsikten är som bäst samtidigt som trycket på biljetter är stort när vädret är klockrent.

Som besökare har du möjlighet att åka upp både under dagen och på kvällen. Det finns även biljetter som kombinerar det båda vilket gör att du kan få njuta av utsikten på dagen och stämningen av när mörkret faller över staden senare på kvällen.

Utsiktsplatsen som går under namnet The View from The Shard har en egen webbplats med information om vad du får ta med dig upp, hur du bokar biljetter och annan information som kan vara bra att känna till innan du besöker skyskrapan.

Bilder på The Shard

Fakta om The Shard

Började byggas 2009
Färdig 2012
Höjd 309 m
Hemsida the-shard.com
Hemsida biljetter theviewfromtheshard.com

Hotell nära The Shard