Sankt Paulskatedralen

Sankt Paulskatedralen (Saint Paul’s Cathedral) i London är en av stadens mest välkända byggnader och säte för den anglikanska biskopen i London. Katedralen började byggas 1675 men stod inte färdig förrän 1710.

Den byggdes på samma plats som tidigare katedraler stått sedan 606 e.Kr. för att hedra aposteln Paulus. Den tidigare katedralen förstördes dock i den stora branden i London år 1666.

Katedralen är utformad som ett stort latinskt kors med en cirkel i mitten som tillsammans med åtta pelare bär upp den stora kupolen. Kyrkan är hela 139 meter lång och 30 meter bred vilket gör att den motsvarar nästan fem basketbollsplaner på längden och är en av Europas största kyrkor.

Katedralen klarade sig bra genom andra världskriget trots att den anfölls och träffades av bomber under 1940 och 1941. Vid flera tillfällen var faktiskt katedralen nära förstörelse där bland annat en bomb desarmerades.

Wrens katedral

Arkitekt för bygget var Sir Christopher Wren som fick i uppdrag att ta fram en design för den första anglikanska kyrkan i London. Men hans arbete var minst sagt krävande och han stötte på flera utmaningar under tiden.

Katedralen skulle vara passande och på ett bra sätt ersätta den gamla för att bli en självklar plats för andakt och ett landmärke för centrala London. Utöver det var han tvungen att leva upp till alla de krav som kyrkan satte, den kungliga beskyddarens smak och även respektera de medeltida traditionerna gällande engelska byggnationer av kyrkor.

Totalt sätt skapade Wren fem designer och de gick således igenom fem steg innan den katedral som står på plats idag blev klar. För den som är intresserad i olika byggnadsstilar så finns det sätt att fördjupa sig i de olika designsteg som Wren gick igenom för katedralen. Den finns även en modell av hans tredje bygge som är hela 6 meter lång och 4 meter hög som är baserat på ett grekiskt kors. Denna modell har överlevt och finns idag inne i katedralen.

Wrens fjärde förslag är känd som The Warrant Design då den fick ett kungligt godkännande för ombyggnationen. Den femte designen skiljer sig avsevärt från den fjärde då kungen gav Wren tillåtelse att göra dekorativa ändringar i designen och det var något han utnyttjade väl. Många av de ändringar som gjordes tog form under de 30 år som det tog att bygga klart katedralen. Den tydligaste förändringen är den stora kupolen i mitten.

Guider i Sankt Paulskatedralen

Det finns flera sätt att lära sig mer om katedralen när man besöker den. Ett sätt som även rekommenderas är att man använder något av de guidade alternativen. Detta gör att du får en sammanhållen berättelse om katedralen.

Det ingår multimediaguider för tio språk (dock inte svenska) vid inträdet som gör att du själv i lugn och ro låta dig guidas igenom katedralen. Här finns även högupplösta pekskärmar fyllda med interaktivt innehåll, arkiverad film med bilder från katedralens historia och en del annat.

Förutom detta finns det även guidade turer där någon från katedralen med mångårig erfarenhet tar dig igenom katedralen. Guidade turer finns på bestämda tider och vissa kortare turer sker löpande under hela dagen. De kostar inget extra utöver inträdeskostnaden.

Det finns dock möjlighet till gruppbokning och vissa specialguider som kostar lite extra utöver inträdet. Detta kan t.ex. innebära att ni får besöka delar av katedralen som annars är stängd för allmänheten och mer information om detta hittar ni på deras hemsida.

Introduktionsfilm

Följande film är skapad som en introduktionsfilm till just katedralen. Den visar lite av vad där finns att se och få ut av besöket.

Fakta om Sankt Paulskatedralen

Byggstart Juni 1675
Invigd 1708
Färdig 1710
Höjd 111 m
Hemsida stpauls.co.uk

Hotell nära Sankt Paulskatedralen