Millennium Bridge

Millennium Bridge är en gångbro över Themsen som knyter samman stadsdelarna City of London med Bankside. Bron började byggas 1998 baserat på ett vinnande bidrag från en tävling som hållits två år tidigare.

Brons design baseras på det vinnande bidraget där brons stödvajrar hamnade under bron vilket dels gjorde att bron levde upp till höjdbestämmelserna som satts men även främjade utsikten från bron.

Millennium Bridge design är lätt förknippat med futuristiskt tema vilket passar sig väl då bron byggdes i samband med millenniumskiftet och invigdes i juni 2000. Det officiella namnet på bron är London Millennium Footbridge men detta används aldrig i folkmun.

Redan samma dag som bron invigdes och öppnades så stängdes bron då många uppfattade att bron gungade och röde på sig på ett obehagligt sätt. Under två dagar förblev bron stängd med begränsat tillträde och sedan stängdes bron under två års tid för att modifiera bron och ta bort gungningarna.

Det var av just dessa problem som bron fick smeknamnet Wobbly Bridge även om den idag är stabil utan några gungningar. Bron är byggd för att klara av en belastning motsvarande att 5000 människor samtidigt befinner sig på bron.

Hotell nära Millenium Bridge