London Eye

London Eye är en relativt ny sevärdhet i London som började byggas 1998 och stod klart i december 1999 för att fira det nya millenniet. Det är Europas största pariserhjul utformat som ett stort cykelhjul med ekrar.

London Eye består av 32 gondoler som är äggformade och som ger ett lätt futuristiskt utseende. De är alla bekväma och har luftkonditionering för att göra den långa färden behaglig även under sommarmånaderna när turismen till London är som störst.

Ett varv tar ungefär 30 minuter vilket är förståeligt då 32 gondoler ska tömmas på folk och nya ska ta plats. Detta gör dock att du har god tid på dig att njuta av utsikten och som högst befinner du dig på 135 m höjd över marken. Det kan jämföras med klocktornet Elisabeth Tower där Big Ben hänger som är ca 91 m högt.

Om förhållandena är bra så kan du se ca 4 mil i alla vädersträck vilket gör att du kan se hela London och lite mer därtill. London Eye förblev ett tag den högsta platsen där allmänheten kunde få en bra utsikt över London. Även om London Eye fortfarande är en utmärkt sevärdhet som ger fantastisk utsikt så kom The Shard, en skyskrapa som stod klar för allmänheten 2013 att bistå med den högsta punkten dit allmänheten kunde vända sig för att få en utsikt över staden.

Biljetter och priser

Det finns flera olika biljetter att boka men de enklaste biljetterna (Standard Ticket) innehåller en åktur på 30 minuter (ett varv) och inträde till deras 4D biograf. Priset för en vuxen här ligger runt 200 kronor. Barn mellan 4 och 15 har en egen biljett som är något billigare medan barn under 4 år åker gratis.

Det finns även familjebiljetter för två vuxna och två barn att välja mellan. Om du beställer biljetterna online så sparar du 15 % av priset jämfört med att köpa biljetterna på plats. Däremot måste du specificera dag vilket gör att du kanske måste be till vädergudarna för att få en optimal upplevelse.

Om du vill få ut något extra av din tur i London Eye så finns det allt ifrån privata rundturer med champagne till rundturer med choklad- eller vinprovning. Dessa biljetter är dock mer exklusiva och kostar från ca 3500 kr och uppåt.

För exakta priser och möjlighet att boka se länk till officiella hemsidan i faktarutan.

Fakta om London Eye

Byggdes 1998
Öppnades mars 2000
Höjd 135 m
Pris ca £20
Hemsida www.londoneye.com

Hotell nära London Eye